Η 11η Φεβρουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Μπορεί ν’ ακούγεται αρκετά βαρετό και συνηθισμένο, όμως, το Διαδίκτυο, έχει μπει εδώ και κάμποσα χρόνια στη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σε όλες της τις εκφάνσεις.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς διαδίκτυο;

Όχι, δεν μπορούμε. Αυτή είναι η τελεσίδικη απάντηση και δε χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Από την άλλη, μπορούμε να ελέγξουμε τους… εαυτούς μας για ορθότερη χρήση του. Ιδίως οι γονείς, που θεωρούμαστε “ωριμότεροι” (;) και “σκεπτόμενοι” (;) έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας που, κακά τα ψέμματα, μεγαλώνουν και ωριμάζουν μέσα σε μια ψηφιακή κοινωνία, με όλα τα κακά ή καλά που συνεπάγεται.

Θεωρώ πως γίνεται ένα μικρό λάθος στην όλη συζήτηση. Μιλάμε συνεχώς για τα παιδιά και μόνο γι΄αυτά. Δεν αναφερόμαστε ποτέ στους μεγάλους.

Παραθέτω παρακάτω μια παρουσίαση που έκανα στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα. Το “σενάριο” της παρουσίασης δεν αφορούσε τα παιδιά. Αφορούσε αποκλειστικά τους γονείς και, μάλιστα, η κουβέντα ξεκίνησε κάνοντας την υπόθεση ότι δεν είμαστε καν γονείς. Ως ενήλικοι έχουμε σωστή… ψηφιακή συμπεριφορά;

[slideshare id=228107196&doc=gellitoxorouparousias-200215110039]

Το αρχείο PowerPoint είναι διαθέσιμο για download παρακάτω:

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment